Before & After | Classic Wood Kitchen

It’s such a rewarding feeling to have repeat clients. There is really nothing better! Last summer we had the pleasure of working with a delightful couple to redesign their kitchen. Years previous, Corea Sotropa had worked with them to develop a family room, bathroom and a couple of bedrooms in their basement. At that time, the kitchen wasn’t high on the priority list since the additional square footage the basement development would provide was paramount. So when they reached out to us and told us it was time to do something with the outdated kitchen, we were thrilled!

kitchen-resized

Here’s the before. The original kitchen was dated and not well laid out. There was an awkwardly shaped island with barely enough room on either side of it to pass. A bulky corner pantry wasted valuable space and a tiny desk surface (not shown) functioned only as a junk collector. The lighting was dim and aside from the glorious mountain views out the window, there was little our clients liked about the space. Their only requests of the new kitchen was that the cabinets be wood, there was plenty of storage and that they could seat lots of family and friends at their kitchen table.

photo-12

Here are some of the after shots (please forgive the quality of my iPhone snaps!). Instead of an island we opted for a peninsula, which keeps guest out-of-the-way of the cook. We custom designed some comfy stools for perching and added more pot lights and pendants to brighten the space.

photo-21

We also had the kitchen table and chairs custom-made for our clients. We moved the location of the light fixture further away from the window to provide more space. Now there is ample room to get through to the door to the patio on the right. The new light fixture sports the same oil rubbed bronze finish of the pendants in the adjacent kitchen. Surprisingly, one of the first elements in this kitchen we selected was the fabric for the drapery. Our client’s wanted something floral and traditional, and this lovely grey, navy and brown print by Schmacher was the jumping off point of the kitchen’s palette.

photo-43

We suggested a panelled fridge and moved it towards the corner where the pantry once stood. This would allow for a better layout of the appliances. We relocated the pantry area to the left of the oven and included many drawers, pull outs and shelves behind the doors. Our clients are so pleased with the final product and love entertaining in the kitchen of their dreams. It was such a pleasure to work with them once again on the second phase of their project.

Cheers!

Jacqueline

My Calgary Interior Design firm, Corea Sotropa is known for a sophisticated but fresh approach to residential and hospitality interiors. Please get in touch for all your interior design needs!

Leave a Reply